Szentiván éj, a varázslatos, mágikus éjszaka

2021.06.23-24-re virradó éjszaka Szentiván éjjele.

A régi hiedelmek szerint mágikus éjszaka ez, amikor bármi megtörténhet, a titkos vágyaink, kívánságaink is teljesülhetnek. Napnyugta után a hagyományok szerint nagy tüzeket gyújtottak. Máglyát raktak, és ennek a máglyának csodálatos erőt tulajdonítottak őseink.

Napjainkban a naptárreformok miatt nem esik egybe Június 21-e, a nyári napforduló és Szentiván éj ünnepe, angolul  Midsummernight, de ugyanazt jelenti ez a két ünnep. Ez a nap valójában majdnem minden kultúrában a Nap, vagyis a fény diadalának az ünnepe. A pogányok szerint a világosság és a sötétség állandó harcában a fény diadalát képviseli a mágikus tűz, melyet ezen az éjjelen gyújtottak. A tűz fényének erejével az ártó szellemeket igyekeztek elűzni.

A sötétség rontó hatásai erre az egyetlen éjszakára elveszítették hatalmukat az ember felett. A tűzünnep megőrizte korábbi mágikus jelentését, legtöbb népnél találhatunk példát rá, hagyományőrzésképpen manapság is szoktat rendezni ilyen ünnepet, és tüzet is gyújtanak.

Nálunk a hagyomány szerint, ha valaki párjával együtt átugrik a mágikus tűz felett, ők abban az évben biztosan együtt maradnak. Almát is szoktak a tűzbe dobni, a régi korok embere ennek gyógyhatást tulajdonított.

A nyári napfordulót követően rövidülnek a nappalok.

Szép nyarat kívánok mindenkinek!