Mi az Enneagram célja?

Az Enneagram egy görög eredetű szó, a kilences szám és az ábra szó összetételét jelenti.

Ez egy önismereti rendszer, amely 9 karaktert és azok jellegzetességeit tartalmazza. A személyiség típusok tanulmányozására a 60-as évektől használják ezt a módszert.

Ennek az egész önismereti rendszernek a motivációk és a félelmek beazonosítása a lényege, ebből az elemzésből tesztek segítségével jutunk közelebb saját belső lelkivilágunkhoz, hogy mit miért teszünk.

A rendszernek 9 fő karakter az alapja. Tapasztalati tény, hogy tiszta karakter szinte nem is létezik, természetesen minden karakter típus kiegészül a többi karakter tulajdonságaival, attól függően, hogy a karakterek egymáshoz képes milyen viszonyban állnak: segítő, támogató vagy éppen ellenkező irányú a hatásuk egymásra.

3 fő csoportba sorolhatók a karakterek, melyek az alábbiak:

  • Fejközpont
  • Szívközpont
  • Hasközpont

Aszerint, hogy ki melyik központhoz tartozik, ezek a központok mutatják meg az alapvető motivációs beállítódást és a félelmeket. A kategóriákat és azok kiegészítő kategóriáit, melyek átszínezik az alapkategóriát, beazonosíthatjuk tesztek segítségével, melyek nagy segítséget jelentenek abban, hogy a személyiségünk alapvető mozgatórugóit megismerhessük, és ennek a tudásnak a segítségével döntéseinket, választásainkat megérthessük. Ha megértjük önmagunkat, jobban megértjük a minket körülvevőket is, magabiztosabbá és tudatosabbá válhatunk. Megérthetjük, hogy számunkra melyik a legfontosabb tényező: a biztonság, a szeretet, vagy a kontroll megtartása? Az egyik alapérzés közül ugyanis az egyik többletként van jelen tudatalattinkban, személyiségünkben. Ez a többlet határozza meg alapvető választásainkat, viselkedésünket, személyiségünket.

És abban is segít, hogy másokhoz hogyan viszonyuljunk, hogy társas kapcsolatainkat, párkapcsolatunkat, munkakapcsolatainkat hogyan kezeljük, és kivel hogyan kommunikáljunk, kitől mit várhatunk. Nagyon jól összehasonlítható az MBTI ( Meyers-Briggs ) típusindikátor 16 féle személyiség típusával.

Honnan lehet tudni, hogy ki melyik karakterhez tartozik? És ezt a tudást felhasználva hogyan könnyíthetjük meg az életünket vagy változtathatunk berögzült mintáinkon?

Bővebb információt a Kapcsolatok menüpontban kérhetsz! És figyeld  folyamatosan a Blogban megjelenő ezzel kapcsolatos írásokat.

Jelentkezz be és gyere el személyes konzultációra!