Asszertivitás

Hogyan tudom hatékonyan az érdekeimet érvényesíteni?
És lehetőleg úgy, hogy közben ne tűnjek agresszív elnyomónak, de mégis elérjem a célomat?

A válasz egyszerű: asszertív módon. Mit is jelent ez a fogalom?

Erőszakmentes kommunikációt. Az asszertivitás alapja az, hogy mindannyian azonos jogokkal rendelkezünk. Ebből következik, hogy tiszteletben tartjuk a többi ember véleményét, személyiségét.
Harmonikus emberi kapcsolatok kialakításához és fenntartásához nélkülözhetetlen az asszertív hozzáállás. Ez pontosan abban áll, hogy mindenki úgy fejezi ki gondolatait, érzéseit, hogy azzal nem sérti meg mások érdekeit, jogait, érzéseit. Örülhetünk ha olyan közegben élhetünk és dolgozhatunk, ahol ez egyértelmű és elfogadott mindenki számára.
Törekedjünk ennek a megközelítésnek az alkalmazására, és észre fogjuk venni a változást emberi kapcsolatainkban. Kicsit olyan ez, mintha mindenki a családtagunk lenne és több megértéssel, odafigyeléssel közelítenénk embertársainkhoz, és persze nemcsak akkor ha van egy aktuális cél amihez segítőkre van szükségünk.

kézfogás

Kezdeti kiinduló lépés önmagunk és környezetünk elfogadása. Megfelelő önbizalommal, önelfogadással lehet csak igazi asszertív, önérvényesítő attitűdöt felvenni. Ha ebben hiányosságok vannak, az észrevehető lesz hiszen annál inkább agresszív érdekérvényesítést alkalmaznak az önbizalom-ill. önértékelési deficittel rendelkezők. Tehát először tisztáznunk kell magunkban, hogy az önbizalmunk, önértékelésünk rendben van-e, majd ezután az adott környezetet és másokat is el kell fogadnunk, ez a következő lépés.

Nyilvánvalóan először önmagunkon kell változásokat eszközölnünk ahhoz, hogy a környezetünkben is észrevehetővé váljon a változás.

A jó hír az, hogy az asszertivitás tanulható, fejleszthető és általa a konfliktushelyzetek megoldása könnyebbé válik. Ez a fajta kommunikáció alkalmas leginkább arra, hogy ötvözze az önérvényesítést és mások érdekeinek figyelembe vételét. Legyen ez egy elsődleges szempont mindenki számára!

(Life-coaching módszereivel könnyen és hatékonyan az önismeretért és a célokért,
részletek a Coaching menüpontban)

Scroll to Top