A sportok „Királynője”, az atlétika

Az egyik alap sportág, amely széleskörűen képes a mozgáskoordináció, a testtudat és az egészséges életmód elősegítésére.

Mivel most az atlétikán belül a futásról szólt a szavazás az instán, nézzük meg a távokat pontosabban.

A rövidtáv a 100 m, 200 m, 400 m-es távokat jelenti.

Van középtáv is, itt most erre nem lehetett szavazni, de azért kerüljön bele, hogy a 800 m-es és az 1500 m-es táv tartozik ide.

A hosszútáv az 5000 m, 10 000 m és a maratoni távok gyűjtőneve.

A váltófutásra sem lehetett szavazni, azért jegyezzük meg, hogy oda pedig a 4×100 m és a 4×400 m tartozik.

Most, hogy végre úgy néz ki, megérkezik a jó idő, egyre többen választjuk a futást a szabadban az egészség megőrzésére. A rövidtávhoz, és a hosszútávhoz is más-más felkészülés szükséges, testileg is és lelkileg is.

Aki a rövidtávra szavazott, szereti hamar látni az eredményeket. Robbanékony, gyorsan teljesít. Nagy intenzitással veti bele magát a dolgokba, energiája gyorsan felpörög, és hamar lecseng, általában a rövidebb aktív és pihenő szakaszok váltakozását preferálja, viszonylag gyorsan regenerálódik, és jöhet az újabb kihívás, feladat.

Aki a hosszú távra szavazott, az általában is a hosszú távú célokat helyezi előtérbe. Folyamatosan éri el az energiaszintje a tetőpontot, hosszasan képes kitartani egy adott energiaszintet, és lassan cseng le az energiája. Szívósan küzd céljai eléréséért, kitartó, nehéz eltéríteni az elképzeléseitől, céljaitól. Nem ijed meg, ha hosszú távra kell tervezni, igazodik az útközben adódó változásokhoz.

Köszönöm, hogy szavaztatok!

Scroll to Top