A célkitűzésről…

A célkitűzés elmélet alapja nem más, mint az, hogy az ember mit akar elérni.

Ha jól belegondolunk és mélyre nézünk magunkban, láthatjuk, hogy tudatos céljaink vezérelnek bennünket. Van mégis különbség cél és cél között, és vannak bizonyos emberek akik jobban teljesítenek másoknál.

cél

Mi lehet ennek az oka? Talán az egyik embernek vannak céljai míg másoknak nincsenek?
A legkézenfekvőbb válasz erre mindössze annyi, hogy teljesítmény céljaink eltérőek. Olyan nincs, hogy valakinek nincsenek céljai. Azonban lehet, hogy azok a célok bizonytalanok vagy nincsenek meg a határozott körvonalai, de azért az még cél!!! Viszont lényegesen könnyebbnek tűnik összpontosítani energiáinkat ha megvan a konkrétum, a pontos feladat, a pontos határidő,
és egy jó időbeosztás.

Nézzünk egy példát: leteszem az olasz középfokú nyelvvizsgát januárig. Ez azért elég konkrét célnak hangzik, ugye? Szemben azzal az állítással, hogy le kéne tennem a nyelvvizsgát… (és azt gondolom személyes példát erre mindenki tud saját életéből felhozni…)

Vajon célja elérése tekintetében melyik személy fog nagyobb intenzitással „megdolgozni a sikerért”? Egyértelműen az, akinek határozott célja, elképzelése van arról, hogy pontosan mit is szeretne megvalósítani.

„…mert semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart…” Seneca

(Life-coaching módszereivel könnyen és hatékonyan a célokért,
részletek a Coaching menüpontban)