Konfliktus kezelés

Mi áll a konfliktus kialakulásának hátterében?

Mindig ugyanaz a kiindulási pont: amit az egyik fél el szeretne érni, az a másik fél érdekeit sérti vagy a felet hátrányosan érinti. A kialakult versenyhelyzetben érdekellentét alakul ki a felek között. Az egyik érintett csak a másik fél kárára érheti el céljait. (Természetesen önmagunkkal is kerülhetünk konfliktusba nemcsak egy másik féllel, ilyenkor is ugyanaz a kiindulási pont.)

Kétféleképpen állhatunk a konfliktushoz, legyen az akár a szomszéddal kapcsolatos, vagy munkahelyi, családon belüli, szülő- gyerek, vagy akár válás esetén felmerülő vitás helyzet.

Az egyik módon destruktívan, azaz romboló jelleggel. Ilyenkor mindenki rosszul fog járni, gyakorlatilag csak vesztes felek kerülnek ki az adott helyzetből. Ez nyilvánvalóan abból adódik, hogy a felek rá akarják kényszeríteni egymásra a saját akaratukat. Itt nem születhet jó megoldás.

win

Másik mód, ha konstruktívan közelednek a felek, figyelembe veszik egymás érdekeit és közösen keresik a megoldást. Ha jó megoldásra törekszünk bármilyen helyzetben legyünk is, legcélravezetőbb ha a probléma megoldó, vagyis WIN/WIN tehát győztes/győztes elvet alkalmazzuk. Ilyenkor a felek elégedettek lesznek, nem ellenséget látnak egymásban és egymás érdekeit figyelembe veszik . Így jó eséllyel születhet mindenki számára kielégítő megoldás.

Sokszor előfordul, hogy a konfliktusban szereplő felek nem is tudják, hogyan kezdjenek a vita vagy kialakult konfliktus kezeléséhez. Általában megvan a jó szándék a vita rendezéséhez, de nem sikerül megfelelő formában kommunikálni.

Ha úgy érezzük, hogy általában nem sikerül érdekeinket megfelelően érvényesíteni, vagy eleve nem ismerjük fel érdekeinket vagy nem kielégítő a tárgyalástechnikánk, a coaching módszereivel csiszolhatunk, finomíthatunk rajtuk. Elsajátíthatjuk azokat a technikákat, melyekkel kultúráltan , konstruktívan leszünk képesek tárgyalni, és nyertesen kerülünk ki a vitákból vitapartnerünkkel együtt.

„A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége…” Dan Millman

(Life-coaching módszereivel könnyen és hatékonyan a célokért,
részletek a Coaching menüpontban)