Új helyzet

A kialakult új helyzetben nézzük meg ennek a is jó oldalát, mit lehet kihozni belőle. Véleményem szerint nem csak rossz dolgokat hozott az új helyzet, és a bezártság vagy korlátozás.

Az életünket éltük egy bizonyos kialakult formában, mindenki saját mókuskerekében.

Most a társasági életünk nagyjából egyenlő a nullával. Nincs programlehetőség, nincs színház, nincs lődörgés, csak a kötelező dolgaink töltik ki az életünket, azok is megváltozott formában. Azután otthon a négy fal között kell helyt állni. Nincs menekvés, otthon töltjük az időnknek azt a részét is, amelyet régi életünkben különböző programokkal töltöttünk, és azok által tudat alatt vagy tudatosan, de megúsztunk otthoni helyzeteket. Most látható és érezhető, nincs lehetőség kimenekülni abból, ami otthon vár minket.

Bizonyos párkapcsolati konfliktusok, melyeket idáig a szőnyeg alá lehetett söpörni, most aktiválták magukat, és bele kell állni a helyzetekbe. Nem is igazán van lehetőség elkerülni a konfliktusokat, hiszen nem lehet meglógni előlük egy csajos program megszervezésével, vagy egy baráti sörözéssel, meccsnézéssel, vagy bármilyen alibi külön programmal. Most úgy tűnik, hogy nem marad más, meg kell oldani a helyzeteket, és több verzió lehetséges.

Ebben benne van, hogy az új helyzetben jobban összekovácsolódnak a párok, de a szakítás lehetősége is elképzelhető. Esetleg kiderülhet az, hogy nem illenek össze a partnerek, és nem vezet sehova a kapcsolat, vagy nincs közös út. Egyszerűen nem tudnak együttműködni, kiderülnek olyan tulajdonságok is a partnerről, ami idáig rejtve maradt éppen a túl kevés együtt töltött idő okán. És most felszínre jön, mivel kényszerít mindenkit a helyzet. És bármi oka lehet ennek, akár az, hogy most a férfinak kell otthon lennie a gyerekekkel, és a család nőtagja tud dolgozni csak, vagy egyéb más okból borult a családi élet forgatókönyve. Lehet, hogy a próbálkozások az új munkamegosztásra nem sikerülnek, mert kiderül, hogy nem vállalható az, amit ígért vagy elvártunk a másik féltől. Nagyon sok ütközési pont adódhat most a mindennapokban.

De a barátainktól is „el vagyunk vágva, vagy ők vannak elvágva” tőlünk. Ami talán nem is olyan nagy baj. Most van lehetőség elgondolkozni azon, hogy a meglévő társas kapcsolataink kiállják-e az idő -és megpróbáltatások próbáját. Vannak olyan kapcsolatok, amelyekről kiderülhet, hogy nem volt már igazi tartalma, felszínes mindkét fél részéről. Egy párkapcsolat is kihűlhetett az évek során, az is elképzelhető. A válság, egyéni szinteken jelenik meg az életünkben, egyénileg szükséges kezelni is. Tehát az egyénnek kell leülnie és elgondolkoznia arról, hogy merre szeretne menni, és erre az útra kikkel tud együtt elindulni. Lesznek szükséges változások, amelyek akár ijesztőek is lehetnek, ezt mindenki saját életében tapasztalja most. Első körben a konfliktusok megoldásán érdemes fáradozni, és mindent lehetőt megtenni, ami tőlünk telik, tehát nem szabad feladni és dolgozni kell az új helyzetben is a régi kapcsolatért. Azonban van egy pont, amikor eljön a szembesülés azzal, hogy valami egyszerűen nem működik tovább, és már nem lehet tovább folytatni, változás kell. És ez a helyzet most többek között erre is rávilágít mindannyiunk életében.

És miért írom, hogy ennek van jó oldala is? Azért, mert még ha a változás fájdalmas is, akkor is annak lehetőségét rejti, hogy egy új, jobb dolgot, életet alakíthatunk ki, új alapokon. Nézzük mindenképpen úgy, hogy félig tele
a pohár, tehát pozitívan. Ha változtatni kell, ne csak a rossz dolgokat vetítsük előre. Nézzük mindig a helyzet jó oldalát, és fókuszáljuk az új lehetőségekre, ez bátorságot ad és cselekvésre ösztönöz. És a változáshoz
az nagyon szükséges.

Ha nem sikerül egyedül megoldani  az adódó problémát, helyzetet, életvezetési tanácsadással, coachinggal tudok segíteni a probléma feltárásában, és egy reális cél megfogalmazásában, ami át tud billenteni
a holtponton. Lépj kapcsolatba velem az elérhetőség menüpontban.

Scroll to Top