Más szemszögből nézve…

Egy tapasztalat más irányú megközelítését átkeretezésnek nevezzük a coachingban. Tapasztalataink sokfélék lehetnek: kellemes, kellemetlen, ijesztő, félelmetes, pozitív, negatív…
Megváltoztathatjuk ezen tapasztalatok értelmezését ezáltal új jelentést kap számunkra ugyanaz az élmény.

Mikor és miért jó ez, mire használhatom az átkeretezést? Hiszen ha volt egy tapasztalatom, abból jó esetben leszűrtem egy konzekvenciát, mi értelme tovább elemezgetni?

Sárkányrepülés

Az egész folyamatnak az az alapja, hogy minden tapasztalat hasznos lehet egy bizonyos összefüggésben . Itt ezeket az összefüggéseket lehet megváltoztatni eredményesen, így azonnal megváltozik a hozzáállásunk az adott tapasztalathoz. Ezzel a módszerrel bármilyen negatív, kellemetlen eseményt, élményt hasznos tapasztalattá alakíthatunk, ettől fogva kiaknázható erőforrássá változik a kezünkben, kedvezőbb döntési pozícióba kerülhetünk általa.

Kulcsszó a tudatosság!

Mindannyian különféle viselkedési, gondolkodási, elemzési metódusokra vagyunk képesek. Különbségek abból adódnak, hogy személyiségünk eltérő, ill. nagyobb gyakorlatra tettünk szert korábban egyik vagy másik területen. Mindössze ennyi tehát a különbség.

Azonban hogy gondolatainkat, tapasztalatainkat hogyan rendszerezzük és elemezzük, ott már a tudatosságnak van igen nagy szerepe. Ha begyakoroljuk az átkeretezés technikáját, észrevesszük majd, hogy az emberi kapcsolataink terén lényegesen jobb eredményeket érhetünk el. Minden köztünk lévő különbség ellenére megértőbbé válunk és kevesebbet fogunk vitatkozni a hétköznapi életünk során.

Kiszabadulhatunk személyiségtípusunk skatulyájából.

Mindez persze csakis tudatos és következetes munka eredményeként jöhet létre bennünk.

(Life-coaching módszereivel könnyen és hatékonyan a célokért, részletek a Coaching menüpontban)

Scroll to Top