Énképünk

Miért jó az önmegfigyelés?

Önmagunkról szubjektív képet alkotunk, melyben gyakran túlértékeljük jó tulajdonságainkat és alulértékeljük a rosszakat. A külvilág, családtagjaink, partnerünk viszont másképp láthat bennünket, ez konfliktusok forrása lehet. Ha az élethelyzetünkben nagyfokú változás áll be,
ha a feladatok, elvárások, körülmények jelentősen megváltoznak akár munkahely változásnál, párkapcsolati krízishelyzeteknél, betegség esetén, akkor fordul elő, hogy az énképünk nem tud hirtelen illeszkedni az új helyzethez.

Ilyenkor megpróbálunk úgy reagálni, hogy a meglévő énképünket biztonsággal fenn tudjon maradni. A kínos vagy nem tetsző információkat egyszerűen nem vesszük tudomásul, vagy eltorzítjuk őket. Ez gyakran elhárító manővereket eredményez. Egyre nagyobb eltérés mutatkozik a társ vagy a külvilág véleménye és az énkép között.

Ilyen helyzetben van, aki zárkózottá válik, mert nem érti mi történik vele. Ezért is nagyon fontos az önmegfigyelés, amit rendszeressé, mindennapjaink részévé tehetünk pl. naplóírással, jegyzetek készítésével.

Az önismeret legfontosabb forrása ugyanúgy, mint gyermekkorban továbbra is társas kapcsolatainkból, a mások visszajelzéseiből és az ehhez tartozó metakommunikációból ered.

Hatékony segítség lehet life-coaching, amely módszereivel segít objektívan rálátni önmagunkra és az új helyzetre.